V zadnjih letih je digitalni tisk na tekstil doživel pravi razcvet. Grafični oblikovalci in tiskarji konstantno iščejo načine, s katerimi bodo lahko premikali meje ustvarjalnosti. Zahvaljujoč napredkom v tehnologiji digitalnega tiska in novih vrst črnil, se je digitalni tisk na tekstil pomaknil na popolnoma novo raven.

 

Imeti možnost personaliziranega vzorca visoko kakovostnih materialov v kratkem času, je bilo včasih res nekaj povsem nepredstavljivega. Včasih je bilo vse odvisno od zapletenega tehnološkega procesa, ki se pri manjših nakladah iz finančnega vidika ni izplačal. Danes pa je to odlična poslovna priložnost za vse, ki pri svojem delu uporabljajo široko formatni tisk.

Vprašljivo je samo, kako prodreti na trg in poslovati z dobičkom.

Od leta 2012 potreba po digitalnem tisku strmo narašča. Rast je posledica velikega povpraševanja v številnih panogah. Kraljica pri tisku na tekstil, je modna industrija, ki izraža vsesplošni praktični in ustvarjalni vidik ter postaja vse bolj privlačna za oblikovalce. Žal na slovenskem trgu modna industrija ni izražena, vendar kljub temu obstajajo priložnosti. Glede na to, da naša soseda Italija sodi v sam vrh modnih prestolnic, nam vsekakor daje možnost in prednost pred konkurenco. Zanimivo je, da so lani v Italiji prodali več sublimacijskih tisklanikov, kot solventnih- eko tiskalnikov.

Druge možnosti lahko najdemo v tiskanju zaves, žaluzij, oblazinjenga pohištva, preprog,… Najnovejše tehnologije v digitalnem tisku pa sedaj odpirajo vrata tudi za tisk na bombaž, platno,  prte,…Ogromno poslovnih priložnosti lahko najdete tudi v gostinstvu, vendar ne pri tiskanju cenikov in vizitk ampak s personalizacijo celotne notranje podobe prostorov; barva sten, moderne zavese s sodobno razsvetljavo,…Tudi veliko število hotelskih verig ima potrebo po prenovi in tiskarji/oblikovalci so tisti člen, ki lahko v sodelovanju z arhitekti bogatijo in personalizirajo hotelske sobe.

V preteklosti je bil tisk na tekstil izdelan preko sitotiska, ki je zahteval pripravo za vsako barvo in vsak vzorec. Z uvedbo digitalnega tiska, je število vzorcev, ki jih je mogoče natisniti v majhnih količinah, neskončno.

Prišli smo do zaključka, da je tehnologija digitalnega tiska popolnoma in absolutno spremenila celotno panogo tiska, saj nudi izjemno priložnost vsem tistim, ki se želijo odmakniti od ustaljenih okvirjev in cen konkurentov ter vsem, ki želijo svojim strankam ponuditi osebni pečat lastnih kreativnih idej.

 

Znotraj panoge tiska, ni potrebnih večjih sprememb pri uvajanju novih tehnologij. Večina tiskarn se zanaša na upravljanje s človeškimi viri, za katere se zavedajo, da posedujejo večino znanja, ki je potrebno za uvajanje novih tehnologij. Od grafične priprave za tisk, do uporavljanja z RIP software-om, poznavanje barv in črnil ter sam potek dela. Vso to znanje, lahko popolnoma učinkovito implementirajo v tisk na tekstil in s tem ustvarijo visoko kakovostne izdelke ter posledično dodatne prihodke.

 

Pri tisku na tekstil je ključno razumevanje, kako delati z določenimi tkaninami in barvami, saj si želimo najboljši izdelek. Črnilo igra pomembno vlogo za doseganje kakovostnega odtisa. V izogib pritožbam potrošnikov in trajnosti izdelka, bi bilo potrebno raziskati, katere barve lahko prenašajo zunanje vplive; svetlobo in pranje, ter so istočasno primerne za reproduciranje grafike in »dizajna« na širokem izboru tekstilnih materialov.

 

Povsem jasno, da digitalni tisk na tekstil ponuja številne možnosti razširitve tiskarskih podjetij, vendar kadar gre za izbiro tehnologij, se pogosto pojavijo dileme, saj je na izbiro veliko možnosti.

Za res dober izdelek, potrebujete  za res kvaliteten tiskalnik, ki vam bo omogočal tiskanje na različne materiale hitro in z visoko kvalieteto.  Tiskalniki za tekstil znamke LIYU, s  širino tiska 320cm, hitrostjo do 210 m2 / h in ločljivostjo  2880 dpi vam bodo omogočali tiskanje s fotografsko kakovostjo na različne vrste tkanin: posteljne prevleke, zavese, stenske obloge, sedežne prevleke, zastave, oblačila,…Tako  lahko z novo generacijo visoko zmogljivih avtomatiziranih tiskalnikov LIYU, svojim strankam ponudite edinstveno rešitev , poostrite nadzor kakovosti in zmanjšate svoje stroške.